Regionalne poljoprivredne vesti

O projektu

Grow Up - snaga zemlje prvi je i najveći agrobiznis projekat u regionu koji će okupiti institucije, eksperte, predstavnike poljoprivrednika i najveće kompanije iz ove oblasti. Ovim projektom ističe se značaj poljoprivrede kao najvažnije privredne grane i stuba privrednog razvoja Srbije u godini kada je država izdvojila najviše sredstava za razvoj ove oblasti. Kroz seriju debata, sektorskih razgovora, i na kraju kroz regionalnu konferenciju, pokreće se dijalog, otvaraju najvažnija pitanja i trasiraju budući koraci u razvoju srpske poljoprivrede.

Grow up Grow up

O konferenciji

Na najvećem agrobiznis skupu u regionu okupili smo internacionalne i domaće eksperte, biznis lidere, predstavnike državnih institucija, poljoprivrede i prehrambene industrije. Pokrili smo goruće teme vezane za poljoprivredu Srbije, istražili potencijalna rešenja za prevazilaženje svih izazova i kroz dijalog povezali sve subjekte ključne za razvoj ove oblasti.

Paneli

  • 1. Digitalizacija poljoprivrede: potreba i šansa
  • 2. Uloga IPARD fondova i finansiranje poljoprivrede
  • 3. Lanci snabdevanja i izvozna šansa
  • 4. Regionalna povezanost kao mogućnost razvoja
  • 5. Uticaj klimatskih promena

Zaključci sa konferencije

Digitalizacija poljoprivrede: potreba i šansa

Država prepoznaje značaj poljoprivrede kao strateške grane, radi na njenoj digitalizaciji i osavremenjivanju procesa, ali je u tome potrebno da istraje i da uključuje sve više aktera.

Uloga IPARD fondova i finansiranje poljoprivrede

IPARD program i mogućnosti finansiranja moraju da budu relaksiraniji i dostupniji poljoprivrednicima. Fizička lica i mladi poljoprivrednici teško obezbeđuju bankarske garancije. U zadnjih godinu ili dve kada su se na tržištu promenile cene, korisnici su nesigurni i to koči ceo sistem.

Regionalna povezanost kao mogućnost razvoja

Bolja regionalna saradnja i šansa koju nam pruža Open Balkan definitivno su ključ za brži razvoj poljoprivrede, ekonomije i kompanija u svim zemljama u regionu.

Lanci snabdevanja i izvozna šansa

Ukrupnjavanje u poljoprivredi, zajednički nastup, povezivanje i umrežavanje svih lanaca u lancu ishrane definitivno su postali nužnost, a ono što je značajna poruka jeste da bez svega toga nema ni budućnosti.

Uticaj klimatskih promena

Klimatske promene već su tu i njihove posledice takođe. Zato je brzina razmišljanja i prilagođavanja i više nego važna kako bi se očuvao značaj i uticaj poljoprivrede na ukupnu ekonomiju i ekonomije globalno.